Akademik yazımın nasıl ele alınması gerekir?

İster bir araştırma, ister bir deneme veya lisans tezi, yüksek lisans tezi veya bitirme projesi yazıyor olun, tüm bu çalışmaların akademik İngilizce ile yazılması gerekir. Akademik İngilizce; bir e-posta, haber makalesi veya mektup yazarken kullandığınız İngilizceden çok farklı olabilir. Akademik yazımın tüm kurallarını burada sıralayacak ve başarılı bir İngilizce akademik metnin nasıl yazılması gerektiğini göstereceğiz.

Akademik yazım için özel kurallar

• Akademik metinlerde kelime kısaltmaları (abbreviation) ve baş harflerden oluşan kısaltmalar (acronym) sık sık kullanılmaktadır. Ancak bu kısaltmaların doğru kullanılması çok önemlidir. Örneğin, akademik metinlerde “not”, “would” gibi kelimelerin harf atılarak yapılan kısaltmalarını (contraction) kullanmamanız gerektiğini biliyor muydunuz?
• Özellikle çalışma sonuçlarının tartışması yapılırken genellikle sayılar yazılmaktadır. Bunları kelime olarak mı yoksa rakam olarak mı yazmaktasınız? Doğru bir kullanım sağlamak için bunlarla ilgili çok detaylı kurallar bulunmaktadır!
• Alıntılarla ilgili bilgilerin doğru bir şekilde verilmesi ve alıntıların da doğru yazılması gerekir. Peki, bir alıntı esas yazarı tarafından doğru yazılmamışsa ne olur?
• Tezinizi yazarken İngiliz İngilizcesi mi yoksa Amerikan İngilizcesi mi kullanacağınız konusunda bir seçim yapmalısınız. Doğru seçimi yapmanıza yardımcı olmak ve en önemli farklara işaret etmek için bir makale yazdık.
• Her tür metinde olduğu gibi bir akademik metinde de (ör: tez) zaman kipleri kullanılır. Tezinizin hangi bölümünde hangi zaman kipinin kullanılması gerektiğine dair bazı kurallar vardır. Bir akademik metni yazmaya başlamadan önce bunları dikkate almanız önemlidir.
• Akademik yazımlarda kullanmamanız gereken veya kullanmaktan kesinlikle kaçınmanız gereken kelimeler vardır ! Örneğin, birinci şahıs zamirini kullanmanıza her zaman izin yoktur (genellikle birinci şahıs zamirlerini kullanmaktan tamamen kaçınmanız gerekir).

Yaygın hatalar

Eğer hangi hataların yaygın olarak yapıldığını ve bunlardan nasıl kaçınmanız gerektiğini biliyorsanız bir adım öndesiniz demektir. Bu makalelere bir göz atabilirsiniz:
• Tez yazımlarında yaygın olarak yapılan İngilizce hataları
• Akademik yazımda noktalama işaretleri: yaygın olarak yaşanan güçlükler
• Akademik yazımda cümle kuruluşu, kelime seçimi ve anlam netliği ve mantık ile ilgili yaygın olarak yapılan hatalar Ayrıca geçiş ifadeleri ve kelimeleri kullanımında da pek çok hata yapılmaktadır. Makaleyi okuyarak bu hatalardan nasıl kaçınacağınızı görebilirsiniz!

Yapılmaması gerekenler

Aşağıdaki makalelerde kaçınılması, yapılması ve yapılmaması gerekenler ile bunların sebeplerinin bir listesini bulabilirsiniz:
• Akademik yazımda tarz açısından yapılması ve yapılmaması gerekenler
• Retorik sorulardan kaçınmak
• Cinsiyet yanlılığından kaçınmak
• İkinci (tekil/çoğul) şahıs kullanmaktan kaçınmak

Önemli dil kuralları

İngilizce akademik metin yazarken dikkate alınması gereken önemli dil kurallarını da özetledik. Çünkü bir cümle yazarken nasıl bir kelime sıralaması yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. Bunun yanı sıra sıfatlar ve zarf niteliğinde kelimeler için nasıl bir kelime dizilişi kullanacağınızı bilmelisiniz. Bir öbek fiilin tam olarak ne olduğunu da bilmeniz gerekenler arasındadır. Bu makaleler sayesinde öbek fiilleri doğru şekilde kullanın ve 47 öbek fiil ile yerlerine kullanılabilecek tek kelimelik fiillerin bir listesini edinin!

Yazıma dair efsaneler:

Kitaplarda ve internet üzerinde hiçbir şekilde doğru olmayan bazı tavsiyeler de bulunmaktadır. Shane Bryson’ın bu efsaneleri nasıl ortadan kaldırdığını görün ve İngilizce yazıları daha doğru biçimde nasıl yazacağınızı öğrenin:
• Efsane: Infinitive yapıları bölmek hatadır
• Efsane: Bir cümleyi edat (preposition) ile bitirmek tarz ile ilgili bir hatadır
• Efsane: Paragraf geçişini sağlayan kelime veya ifadeler paragrafların sonlarına yerleştirilmelidir
• Efsane: Cümleye “because” ile başlamak yanlıştır
• Efsane: Cümleye düzenleme bağlacı (coordinating conjunction – and, but, or, for, nor, yet, so) ile başlamak yanlıştır

Diğer…

Ayrıca seri virgül hakkında da bilgi verilmiş ve MEAL paragraf yapıları (Main idea, Evidence, Analysis, Linking Sentence/Last Thought) hakkında örnekler verilmiştir. Son olarak iyi bir başlığın nasıl yazılacağı konusu tartışılmaktadır. Çünkü ancak yazmayı bitirdikten sonra okuyucunuzun bu kadar iyi yazdığınız akademik metni okumak istemesini sağlayacak bir başlık oluşturabilirsiniz!

Yorum Yazın

E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacak.

* doldurulması zorunlu alanlar